انتشار گزارش رصد هلال ماه رمضان 1431 پس از گذشت حدود دو ماه از زبان كارشناس رصدخانه دانشگاه كاشان
گزارش رصد هلال ماه رمضان 1431
طبق معمول رصد هلال در روز حدود ساعت 3 بامداد روز سه شنبه 19/5/89 شروع به تنظيمات تلسكوپ 16 اينچ رصدخانه نمودم با دو ستاره عيوق ( سروش ) وستاره نوك صورت فلكي دجاجه ( يا قو )، اين كار را انجام دادم وسپس چند جرم آسماني از جمله M15 ،M42 ، M57 ، M27 (سحابي دمبل ) و سياره مشتري راجستجو كردم تا از دقت ابزار مطمئن شوم . سه نفر از دانشجويان نيز كه براي تمرين رصدي در رصدخانه حضور داشتند، اجرام را مشاهده نمودند. نزديك اذان صبح تلسكوپ را پارك كرده، روكش آن را كشيدم. با توجه به اينكه تلسكوپ با استقرار ثابت بود و در دو هفته اخير نيز چند بار تنظيم شده بود تنظيم آن دقيق انجام شد. بنابراين نگراني از جهت پيدا كردن ماه نداشتم.
بعد از ظهر همان روز شرايط جوي كاملا مناسب بود. در اين منطقه در شرايط كاملا ايده ال وقتي كمي بارندگي روي قم انجام شود، حتي قله دماوند با فاصله شعاعي بيش از 200 كيلومتر با چشم غير مسلح كاملا مشخص است. اما در اين روز تا شعاع 100 تا 150 كيلومتري عمق كوير را مي شد به راحتي با چشم غير مسلح مشاهده كرد. ولي ظاهرا به دليل غباري كه در آسمان قم وجود داشت، دماوند قابل مشاهده نبود. در هنگام رصد هم يكي دو لكه خيلي كوچك ابر در آسمان بود كه مانعي براي رصد به حساب نمي آمد.
بعدازظهر روز سه شنبه 19/5/89 حدود ساعت 16 به همراهي آقايان ياصر شاپوري و محمد پاكروان فر از دانشجويان دانشگاه كاشان و اعضاي گروه مشاهده هلال ماه اين رصدخانه، براي اولين بار اقدام به رصد نموديم . ولي با توجه به شدت نور زياد خورشيد موفق نبوديم. با فاصله حدود نيم ساعت چند بار اين كار را تكرار كرديم. ظاهرا قبل از ساعت 19 آقاي شاپوري هلال را ديده بود. ولي به ما خبر نداد، تا مطمئن شود ما هم مي ببينيم. حدود ساعت 19 از او پرسيدم چيزي ديدي ؟ گفت كه هلال را ديده، ولي صبر كرده تا ما هم رصد كنيم. ساعت19:01 خود من هم هلال را مشاهده نمودم. در اين زمان مشخصات هلال ومشخصات مكان رصد به قرار زير بود:
عرض جغرافيايي : 33درجه و 58 دقيقه شمالي
طول جغرافيايي : 51 درجه و 9 دقيقه شرقي
ارتفاع از دريا : 1774 متر
جدايي زاويه اي ماه از خورشيد : 7 درجه و 30 دقيقه قوسي
سن هلال : 0.55 روز
ارتفاع ماه : 10درجه و 37دقيقه قوسي
سمت ماه : 274 درجه و14 دقيقه قوسي
ارتفاع خورشيد : 10 درجه 10و دقيقه قوسي
سمت خورشيد : 281 درجه و 51 دقيقه قوسي
زمان مخفي شدن ماه در پشت كوه : 19:21 دقيقه
بنابراين حدود 20 دقيقه مدت زمان رصد به طول انجاميد. در ساعت 19:02 آقاي شاپوري مجددا پشت تلسكوپ قرار گرفت. با اطمينان رصد هلال را تاييد كردند. از آن مدت خودم 6 بار و هر بار به مدت حداقل 30 ثانيه تا يك دقيقه هلال را مشاهده نموده و جهت اطمينان از تمايز هلال با بازتاب نور خورشيد در چشمي يا وجود غبار يا آلودگي بر روي ابزارها، هر بار به تلسكوپ فرمان مي داديم. تا به سمت ماه هدفگيري كند . و با سرعت هاي متفاوت تلسكوپ را با سرعت ها متفاوت حركت مي داديم. تا از وجود آن اطمينان بيشتري حاصل كنيم. براي اطمينان از وضوح تصوير از سياره ناهيد براي تنظيم وضوح استفاده كردم . البته در فاصله بين رصدها نيز براي اطمينان از جهت قرارگيري هلال و زاويه نورگيري هلال از خورشيد اين كار را با سياره ناهيد آزمايش نمودم.
آقاي شاپوري نيز از آن ساعت تا پايان زمان 4 بار موفق به رصد هلال ماه گرديد. اما آقاي پاكروان در ساعت 19:13 تا19:14 يك رصد مشكوك داشت .
ابزار مورد استفاده تلسكوپ 16 اينچ Meade LX 200 GPS از نوع انعكاسي اشميت - كاسگرين كاتاديوپتريك با فاصله كانوني mm4064 و چشمي32 ميلي متر استفاده شده بود بنابراين بزرگنمايي 127 برابر بود.
گزارش رصد حدود ساعت 20 تا 21 همان شب به ستاد استهلال اصفهان و تهران اعلام كرديم.
کلمات کليدي : هلال ماه نو رمضان 1431 new moon