شامگاه جمعه 27 بهمن 1391 سیارک 2012DA14 از فاصله بسیار نزدیک نسبت زمین عبور میکند.
شامگاه جمعه 15 فوریه 2013 میلادی، برابر با 27 بهمن 1391 سیارک 2012DA14 از فاصلهای بسیار نزدیک نسبت به زمین عبور میکند. این سیارک که قطر آن در حدود 45 متر تخمین زده شده است، در ساعت 22:54 قبل از نیمه شب به وقت رسمی ایران در نزدیکترین فاصله نسبت به زمین میرسد. در این زمان، یعنی حدود یازده شب، این سیارک به فاصله 27700 کیلومتری سطح زمین میرسد. در واقع به داخل حلقه ماهوارههای زمین ثابت، وارد میشود. ماهوارههای زمین ثابت که بسیاری از ماهوارههای مخابراتی، ازجمله ماهواره های تلویزیونی را شامل می شود، فاصله ای در حدود 35800 کیلومتر از استوای زمین دارند.
سرعت این سیارک در نزدیکترین نقطه به زمین حدود هشت (7.8) کیلومتر بر ثانیه محاسبه شده است. که در جهت جنوب به شمال نسبت به زمین حرکت خواهد کرد. سرعت زاویه ای این سیارک در این زمان نسبت به ستارگان پس زمینه آسمان حدود یک درجه در هر دقیقه خواهد بود. قدر ظاهری این سیارک در بهترین شرایط به حدود هفت و نیم خواهد رسید. بنابراین با چشم غیر مسلح قابل مشاهده نخواهد بود. اما به وسیله دوربین های دوچشمی یا تلسکوپهای کوچک به راحتی رصد می شود. در هنگامی که این سیارک به نزدیکترین نقطه مدار خود به زمین رسیده است، از مناطق شرق اروپا، تمامی نقاط آسیا و استرالیا قابل مشاهده خواهد بود. بنابراین از تمامی نقاط ایران در صورت مساعد بودن شرایط آب و هوایی، رصد این سیارک امکانپذیر است.
این سیارک برای نخستین بار حدود یک سال قبل یعنی بهمن 1390 (برابر با فوریه 2012 ) در جنوب اسپانیا مشاهده و کشف شد. در آن زمان فاصله آن نسبت به زمین حدود هفت برابر فاصله زمین تا ماه بود. دوره تناوب مداری این سیارک به دور خورشید 368 روز است. که از این جهت تا حدود زیادی شبیه به زمین است. انتظار می رود تقریبا در طول مدت چهل سال یک بار جسمی با این ابعاد از نزدیکی زمین عبور کند. اما احتمال برخورد چنین اجسامی هر 1200 سال یک بار تخمین زده می شود. با این وجود فرصت مناسبی است که بسیاری از منجمان آماتور تمرینی برای رصد این سیارک انجام دهند. و البته فرصتی نیز برای حرفه ای ها برای مطالعه مدار و ساختار آن به وجود خواهد آمد. لازم به ذکر است که با توجه به فاصله بسیار نزدیک این سیارک نسبت به زمین، مسیر عبور آن از بین ستارگان در نقاط مختلف کره زمین متفاوت خواهد بود.
در شکل زیر مدار حرکت این سیارک از نزدیکی زمین نسبت به مدار ماه و مدار ماهواره های زمین ثابت نشان داده شده است.
ترجمه و تلخیص: ایرج صفایی
منبع:
NASA
کلمات کليدي : عبور سیارک 2012DA14